Reflexológiai kutatások javítja a rákosok állapotát a talpreflexológia

Reflexológiai kutatások javítja a rákosok állapotát a talpreflexológia
Kutatás talp reflexológia

A Michigan Állami Egyetem kutatói hatásos bizonyítékot találtak arra, hogy a reflexológia azaz a telpeflexológia – az ókor óta alkalmazott speciális talpmasszázs – segíthet a rákos betegek tüneteinek enyhítésében és megkönnyíti mindennapjaikat.

A Nemzeti Rák Intézet finanszírozásában készült munkáról az Oncology Nursing Forum közölt cikket. Ez volt az első nagy léptékű, randomizált kísérlet a standard orvosi kezelésű rákterápia kiegészítéseként alkalmazott reflexológia témakörében. A kutatásról Gwen Wyatt az Ápolási Szakkollégium professzora számolt be. “Eddig is feltételezték, hogy a talpreflexológiai kezelés nyújt némi komfortérzetet, de nem dokumentálták az előnyös hatásait. Ez az első lépés arra, hogy a reflexológia, egy kiegészítő terápia a fő kezelés részévé váljon” – ismerte el Wyatt professzor.

 

385 olyan nő vett részt a kutatásban, akik előrehaladott, áttétes mellrák miatt részesültek kemoterápiában vagy hormonkezelésben. Véletlenszerűen három csoportra osztották őket: néhányukat képzett talpreflexológus kezelte, mások placebo hatású talpmasszázst kaptak, a többiek pedig csak a standard orvosi terápiában részesültek. Professzor munkatársaival együtt kikérdezte a résztvevőket a tüneteikről a kutatás kezdetén, majd 5, illetve 11 hét elteltével. A reflexológushoz járók között jelentősen mennyiségben csökkent a mellrákosok körében gyakori légszomj. Könnyebben boldogultak a mindennapi feladatokkal, Pl:.  a lépcsőzés, az öltözködés, vagy a bevásárlás.

A kutatás eredménye meglepő, de a kezelés elsősorban testi funkciókra fejtette ki hatását, és nem a pszichére. “Nem láttuk a várt változásokat az érzelmek – például a szorongás és depresszió – terén. A legjelentősebb fejlődést a testi tünetek terén írhattuk le.”
Habár csak nemrég kezdték kutatni a reflexológiát szigorú tudományos alapon, a világ számos táján alkalmazzák évezredek óta.

 

Forrás: házipatika.com

 

 

Megosztás